Guide till snygga gardiner

Gardinerna har gjort ett rejält uppsving på senaste tiden. Från tunga, drapperiliknande gardiner i olika lager har nu också den lätta gardinen med broderade detalljer blivit omåttligt populär i de trendmedvetna hemmen. Att inreda med gardiner är ett kul sätt att lyfta rummet och fullkomligt ändra intrycket på bara ett par minuter.

Att inreda sitt hem med snygga gardiner är otroligt tacksamt. Det gör stor skillnad bara genom olika färgval och du kan leka länge med både grafiska mönster, broderade söta detaljer och tyngre tyger i sammet som skapar kraft och robusthet till ditt rum. Du kan också leka med mörkläggning – ett underskattat sätt att hålla rummet svalt under sommarens varmaste dagar.

Neutrala gardiner

En del föredrar sina gardiner i klädsamma material som inte sticker ut för mycket i rummet. Visst är det alltid aktuellt att tänka på att gardinerna ska harmonisera med det övriga rummet, men det vill du ha stilsäkra gardiner som inte gör för mycket väsen av dig ska du titta efter ljusa gardiner, gärna i någon enkel struktur och textil som inte skriker för mycket.

Kanske har du en massa som är mycket kontrastrik och stor? Då kan just neutrala gardiner vara att föredra. Här behöver du tänka mer på färger som beige, gräddvit eller vit och leka mer med just strukturen på gardinerna. Kom ihåg att även gardiner som är enfärgade kan ha spännande struktur i form av hur de är sydda.

I den här guiden i Elle kan du få mycket inspiration till hur du ska inreda med gardinerna.

Trendiga gardiner

Men neutralt är inte alltid det trendigaste kortet. Även om du vill ha vita gardiner behöver du som sagt inte låta dig begränsas. Du kan leka mycket med längd på gardinerna och även på hur gardinen ser ut nedtill. Det är vackert när du låter textilen få vila lätt i luften ovanför golvet. Det finns inget som är så enerverande att se som när gardinerna släpar i golvet – då är de helt enkelt för långa!

Något som sällan går ur tiden är retromodet. Hur skulle det vara att inspireras av 60-talets ”OP” – det optiska, grafiska och lekfulla? Här är det viktigt att komma ihåg att gardinerna inte får skava sig mot något annat mönster i ditt rum. Man kan förstås kombinera olika mönster. Ta några steg bak om du är osäker, och fundera över om du själv tycker att mattan och gardinen skaver. Då är det bra att byta ut antingen det ena eller andra. Ibland kommer du upptäcka att de faktiskt harmoniserar. Kanske är mattan i hundtandsmönstrat och svartvitt, och gardinen i stora grafiska och färgglada mönster? Det skulle kunna funka!

Idag är det många som undrar om man kan återvinnagardiner. Svaret är att det går alldeles utmärkt. För det första kan du skänka dem till välgörenhet, loppisar eller second hand-affärer – men du kan också återvinna dem om de kanske är trasiga och inte går att använda längre. Det är faktiskt bättre än att bara lägga dem i brännbart.