Läsning och ljudböcker

Ljudböcker är vanliga böcker som lästs in av antigen författaren själv, eller av någon annan. Ljudböcker har funnits länge, men på senare år har fler och fler upptäckt det fantastiska med att kunna lyssna på en bok samtidigt som man får mycket annat gjort.

När sommaren är på ingående är det många som vill hinna med att läsa mer böcker. Men ibland kan det, sommar och semester till trots, vara lite svårt att få till tiden. Man vill också hinna träna, laga god mat, huset behöver fortfarande städas och trädgården skötas om. Då är ljudboken ett jättebra alternativ till den klassiska boken. När man lyssnar på en ljudbok kan man samtidigt göra annat med sina händer. Många tycker att träningsrundan eller gräsklippningen blir bra mycket mer njutbar med en spännande deckare eller en intressant biografi i öronen.

Läsning

ljudbok barnLäsning över huvud taget, oavsett om du läser ljudböcker eller vanliga böcker, är ett bra sätt att utöka ditt ordförråd. Forskning visar att man som förälder genom att
läsa för sitt barn kan öka barnets ordförråd och underlätta för barnet när det ska lära sig att läsa. Det finns också barnböcker som har en CD-skiva med den inlästa boken på, så att barnet kan följa med i texten och titta på bilderna samtidigt som han eller hon hör texten inläst. På detta sätt får barnet en möjlighet att koppla ord till text, vilket kan vara en fördel när det är dags att börja läsa.
Många tycker att det kan vara jobbigt att läsa böcker, man tycker att det tar för lång tid och att man har svårt att få samma inlevelse som när man till exempel tittar på film. Och ofta tar det ett tag innan du har riktigt kommit in i en bok och kan börja njuta av texten. Men om du ger läsningen lite tid och engagemang så har du hittat en verklig guldgruva. Någon sa någon gång att “att läsa är att resa”, och det stämmer verkligen. Genom böckerna får du tillgång till världar och tidsåldrar du kanske aldrig kommer att få möjlighet att se i verkliga livet.

Ljudböcker på frammarsch

ljudbokUnder år 2019 ökade försäljningen av ljudböcker och e-böcker så pass mycket att 48% av antalet sålda böcker alternativt streamade böcker på ljudbokssajter var ljudböcker eller e-böcker. Det är inte svårt att förstå varför ljudböckerna har blivit så populära. Det har många olika fördelar att kunna lyssna på sin bok istället för att behöva sätta sig ner och läsa i en riktig bok. Idag är det många som lever ett hektiskt liv, där det är många olika delar som ska hinnas med och passas in i livspusslet. Att då kunna ta till dig din favoritbok samtidigt som att du går på en promenad, städar eller håller på i trädgården är någonting som passar perfekt.

Dessutom kan ljudböcker vara inlästa av olika skådespelare, och att då lyssna på en ljudbok ger ytterligare en chans att få höra din favoritskådis ytterligare en gång. Vem som läser in ljudboken är jätteviktigt för upplevelsen, och de flesta inläsare är väldigt duktiga på att läsa med inlevelse, samtidigt som de förmedlar författarens budskap med boken.