Så syr du egna gardiner

Drömmer du om att sy dina egna gardiner? De flesta kan känna igen sig i känslan att vilja inreda hemmet personligt och med unika detaljer. Läs mer om vad du ska tänka på när du syr dina egna gardiner här.

Det är inte så svårt att sy egna gardiner, men det kräver en del tålamod och rätt sorts verktyg. Som med allt inredningsarbete krävs en god mix av planering och kreativitet. Med tillgång till måttband, sax, symaskin och strykjärn kommer du riktigt långt och innan du vet ordet av har du sytt en helt egen gardin att smycka ditt hem med.

”Bestäm också om du ska sy längder för att öka känslan av rymd i rummet eller om du ska satsa på en gardinkappa.”

Välj rätt tyg och modell

Det första du behöver göra är att välja ett tyg som passar in i hemmet och ett material som är lätt att arbeta med. Om du ska sy egna gardiner istället för köpa gardiner är det en god idé att börja med ett följsamt material. Välj hellre ett linnetyg istället för sammet innan du har tränat upp dina färdigheter. Det är viktigt att tänka på att mäta fönstret där gardinen ska sitta ordentligt innan du sätter igång. Ögonmått är ingen bra idé. Du behöver dessutom mäta takhöjden och se till att dina gardiner får rätt längd och inte släpar i golvet. Bestäm också om du ska sy längder för att öka känslan av rymd i rummet eller om du ska satsa på en gardinkappa. Tänk också på att det är enklast att börja med att träna på att sy en gardin med en enkel kanal upptill med plats för själva gardinstången. Tänk också på att klippa rakt, ställa in symaskinen på rätt läge, mäta noggrant och fålla snyggt. Har du valt ett tyg med mönster är det viktigt att inte glömma mönsterpassningen.