Allt för dopdagen – dekorera och planera

Ett dop är inte bara en kyrklig företeelse, utan även en fest i sig. Här handlar allt om det relativt nyfödda barnet och dess nya namn. Men vad behövs inför den stora dagen och hur ska man pynta festen hemma sedan?

I mångt och mycket utgörs dopdekorationer av i stort sett samma dekorationer som till en baby shower. Skillnaden är att nu är barnet fött och under en baby shower ligger det fortfarande i magen. De dekorationer som gärna får finnas med är barnets nya namn i form av text, girlanger, inbjudningskort och små fina bilder upptryckta på servetter, bordsplaceringskort och liknande.

barn i dopklänningTips inför den stora dagen

Något som anses som ett av de viktigaste momenten inför ett dop är givetvis klänningen – dopklänningen. Många använder en ärvd dopklänning som dessutom har ett starkt affektionsvärde. Dopklänningar kan sparas och användas i många generationer framåt och är din i gott skick behöver du inte oroa dig. Om den däremot legat på en fuktig vind i åratal bör du se att den är ren utan mögelfläckar samt att den inte är maläten. Se dock alltid till att tvätta och helst kemtvätta den innan dopet. Vackra detaljer i klänningen förgyller både dopet och ditt barn.

Välj kyrka och präst med omsorg

Både kyrka och präst bör bokas i god tid. Om din familj har haft samma präst länge och kanske denne redan vigt er eller skött en begravning, kan det kännas lugnande och tryggt. Om ni inte känner någon kan ni höra er för av grannar och bekanta samt gå till er lokala kyrka och fråga er fram. Att det finns goda band mellan prästen och er är mycket viktigt. Även för prästen känns det bra. Enligt intervjun i artikeln från Corren säger präst Bo Linnros:

Det känns bra att kunna fortsätta så länge det går. Det är som om jag haft två familjer genom åren. Min egen förstås, men också min församling.

Bjud in tidigt

Även inbjudningskorten bör skickas ut i sinom tid för att ni ska få svar och veta hur många som kommer. Gör vackra och kreativa inbjudningskort med egna bilder eller köp färdiga, t.ex på Kalasdekorationer.se.