Sydde sin egen prinsessklänning

Kan det verkligen vara så att en prinsessas bröllopsklänning är en exakt kopia av den klänning en blivande brud sydde till sig själv i slutet på 50-talet? Det är det – förmodligen för att designen är tidlöst elegant.

bröllopspar skogMånga som gifter sig vill att dagen ska vara speciellt. Alla vill nog i princip att dagen ska vara något en minns, gärna länge dessutom. Med ett personligt bröllop blir det mer minnesvärt. Det inte minst när man verkligen har lagt fokus på att få till de små detaljerna som en vill, något som vi skrivit om i ett tidigare publicerat inlägg.

En som mycket tydligt minns sitt bröllop och sin bröllopsklänning är en 88-årig dam vid namn Gulla som det skrivs om i en artikel i Sveriges Radio. Minnena blev ännu tydligare när hon såg bröllopet mellan prinsessan Sofia och prins Carl Philip, detta inte minst på grund av att Sofia bar en klänning som såg ut som en exakt kopia av den Gulla själv hade på sitt bröllop, nästan 60 år tidigare, år 1956. Det som är så intressant i denna historia är att Gulla sydde sin klänning själv, med spetsliv och ärmar med mera, medan Sofias klänning är som en avbild, fast sydd av designers.

Sydde sin egen klänning

Det var när Gulla satt i sin soffa och tittade på prinsbröllopet som hon såg brudklänningen Sofia bar och fick en smärre chock. Den som exakt ut som hennes egen, från 1956. Den klänningen var en balklänning som hon sydde om själv, inför den stora dagen. Hon såg att spetslivet på den nya prinsessans klänning var likadan som det på hennes egen. Men klänningen må ha varit lika men inte slöjan eller brudbuketten. Båda brudarna bar dock kungliga kronor/diadem på sina huvuden, Sofia en diamantprydd tiara som det anstår en kunglighet, Gulla en smal krona som var populärt att bära i slutet av 1950-talet och början på 1960-talet. Gulla hade även en kort slöja, som var på modet under den tiden som bröllopet stod, något hennes svärfar tyckte såg ”underligt ut”. Men klänningen har visat sig vara väldigt tidlös.