Att skicka per post

I dag skriver vi om hur romantiskt det kan vara att skriva brev, samt att skicka presenter per post, något som kan bli lyckat eller som vi kan läsa snart, få oanade konsekvenser. Vi skriver dessutom om kända personer som varit flitiga brevvänner med alla möjliga människor samt om den fina annalkande traditionen, nämligen julkortsskickandet.

För tjugo år sedan fick tusentals skriva brev till sig själva och skicka in till Postens tidning OSA, som sedan lovade att posta ut breven efter tio år. Nu kan vi läsa i Sydsvenskan hur en av de som skrev brev till sig själv, då 14 år, nu som 34-åring fått tillbaka brevet och tycker det är jätteintressant och roligt att läsa. En speciell känsla minst sagt, att få brev från sig själv från 20 år tillbaka, något som hänt för cirka 20 000 svenskar runt om i Sverige. OSA var som sagt en tidning som gavs ut av Posten och som bestod av insändare från just ungdomar. Även i Göteborgs-Posten kan vi läsa om en annan tjej som fått tillbaka sitt brev, från 1994.

En som fick en annan sak hemskickad, visserligen med ett litet brev, är pratshowdrottningen Oprah Winfrey, som på sin 59-årsdag fick hem ett gigantiskt blomsterarrangemang, något som gjorde att hon fick ryggskott av att bära på, något vi kan läsa om i Dagens Nyheter. Oanade konsekvenser. Men vill man skicka födelsedagspresenter per post är det ett tips att man köper något som både är fint men också hanterligt. Visst är det underbart med ett blommogram, men det behöver inte vara kostsamt och det behöver heller inte nödvändigtvis vara enormt stort, det förstör nog snarare känslan av genuinitet och det är finare med en mer personlig present.

Kända personer som brevväxlat eller snarare, skrivit till brevvänner är bland andra:

  • Muammar Gadaffi
  • Astrid Lindgren
  • Torgny Segerstedt
  • Marcus Wallenberg
  • Carey Mulligan
  • Marcus Mumford
  • Susan Sarandon
  • Carl Larsson
  • Joe Hill

Ja det är nog många som fortfarande än idag verkligen skulle vilja ha en brevvän, men det är inte lika vanligt längre nu när internet och den snabba kommunikationen är här, samt här för att verkligen stanna så som det verkar. Men kanske just därför vill folk fortfarande skriva fysiska brev och romantiserar detta i en tid då tillbakablickandet nog aldrig varit så aktivt och starkt.

Julkort – fortfarande en stark trend

Nu är det vidare snart juletider och många laddar därför med allehanda traditionsenliga julkort, som ska väljas ut, inhandlas, skrivas under och sedan postas i en av alla gula postlådor som finns i landet. Trots att många inte riktigt skriver och skickar andra brev vanligtvis är fortfarande julkortstrenden, eller snarare julkortstraditionen, alltjämt stark och blomstrande. Kanske är det just för att det är så himla trevligt att få ett kort hemskickat till sig med en vacker snöklädd skog, eller tomte målad av Jenny Nyström eller kanske en julpyntad stad med snö i träden, frost på fönstren och lyktor över gatorna i varma och romantiska kulörer och sken.