Etikett vid presentköp

När man ska ge bort en present kan det vara svårt att bestämma sig för vad man vill ge. Man bör dock ha några saker i åtanke som etikettexperten Magdalena Ribbing delar med sig av.

Förra julen tipsade vi om saker man kunde ge bort i julklapp och vi skrev bland annat om att man kunde gå på det som blivit utsett till årets julklapp.

”Känner man sig fortfarande osäker, trots besök i varierande och inspirerande butiker, är det kanske dags att förlita sig på forskningen. Varje år presenterar nämligen HUI årets julklapp, för dem som vill ha trygg statistik att kunna förlita sig på.” Läs mer.

Ge något som mottagaren vill ha

Men resten av året när man ska köpa födelsedagspresenter, doppresenter, bröllopspresenter och andra sorters presenter har man ingen forskning att gå på vid valet av present. Det kan då vara oerhört knepigt att veta vad man ska ge bort. Som tur är skriver etikettexperten Magdalena Ribbing några gånger i månaden i DN och hon har bland annat svarat på hur man bör tänka kring presenten. Hon skriver att man först och främst bör tänka på att gåvan är för att glädja mottagaren och inte nödvändigtvis givaren.

Priset spelar ingen roll

Hon fortsätter och säger att priset på presenten är helt upp till givaren och att om man inte har så mycket pengar kan man med fördel göra något själv. Olika människor kan bli glada för olika saker och det har absolut inget med prislappen att göra. Det man dock bör tänka på är att presenten inte ska vara besvärlig för mottagaren att få. Man bör alltså inte ge bort ett husdjur eller en krukväxt. Ska presenten öppnas på en allmän presentöppning bör presenten även vara anständig.