Populärt att göra det själv

Vad kan vara roligare än känslan av att skapa eller fixa något själv? Inte mycket. Genom att göra saker själv lär man sig, man utvecklas som person och man får något unikt och personligt.

På senaste tiden har DIY, som står för Do It Yourself och som översätts till svenska ”gör det själv”, blivit väldigt populärt. Trenden innebär att man gör alla sysslor man kan själv, oavsett om det handlar om att ge ut en skiva, skapa sina egna kläder eller installera en värmepump. Detta kan man läsa i Göteborgs-Posten. Det finns olika anledningar till att man väljer att göra saker själv. Vissa gör det för att spara pengar, medan andra gör det för att skapa något unikt eller som ett ställningstagande mot konsumtionssamhället.

Är man mest inne på att göra egna kläder till sig själv och sina möbler eller kanske sticka något snyggt, kan man besöka www.skapamer.se. Där kan man hitta det material man behöver. För den som kört fast redan innan den börjat göra saker själv finns mängder av tips och inspiration på nätet, skriver man i Helsingborgs Dagblad. Sidorna innehåller många olika exempel på saker man kan göra.

”Det kan handla om allt från att vika en loppa till att göra om ett helt barnrum. Men det är nästan alltid enkla projekt som inte kräver mycket av vare sig kunskap, utrustning eller tid.”

Gör-det-själv-trenden har även nått matlagningen. För något år sen skulle man stoppa sin egen korv, baka sitt eget surdegsbröd och brygga sin egen öl. I en artikel på Dagens Nyheter kan man läsa om den nyaste mattrenden vad gäller att göra saker själv. Nu ska man nämligen lagra sin egen ost. På en ostfestival tidigare i år fick besökarna lära sig allt om hur man kunde göra osten ännu godare. Detta gjorde man genom att köpa en hushållsost, förvara den i kylskåpet i 6-12 månader och vända på den varannan vecka.