Hitta lugnet i stickningen

Vi är ett stressat folk. Och det är nästan skrämmande när man se siffrorna över hur det svenska folket mår. Värst är det för kvinnor mellan 16 och 24. Där har undersökningar visat att mer än hälften känner att de mår psykiskt dåligt och är stressade över allt och ingenting. Vad exakt detta beror på är svårt att säga. Kanske är det för att kraven på männsikor är stora just nu, för att man har svårt att finna ett lugn i vad man gör och vem man är? 

Vi lever ju också i någonting som kan ses som en ny era. Det här med ineternet är fortande nytt och speciellt det faktum att sociala medier nu är en stor del av nästan allas liv. Hur påverkar egentligen facebook och instagram oss? Vad är effekterna av att ständigt kunna uppdatera vad man gör så att alla ser? Bekräftselen är så enkel att få, men samtidigt kan det vara rakt igenom dåigt för självförtroendet om man blir berorende av hur många likes man får på en bild eller en statusuppdatering. Förmodlingen är det av största vikt att vi lär sos att stäng av allt som har med sociala medier att göra, om inte annat för stunden. Att känna att man inte är beroende av Facebook, att inte alltid behöva uppdatera sin instagram kan nog vara någonting som de flesta måste lära sig.

Stickning bra för själen

Att gå tillbaka till det gammaldags kan vara någonting som gör att du, om d känner dig stressad, kommer tillbaka till ditt inre lugn. Det har på senare tid varit mycket prat om mindfulness, och det är nognåonting som verkligen kan påverka vår hälsa. Stickning kan vara just det som gör att du stressar ner och hittar tillbaka till dig själv igen. För dig som är skeptisk, kan vi berätta stickning har använts i åratal för att stressa ner, och bara för att det inte är någonting som går att göra vid en dator, betyder det inte att du inte kommer att njuta av det.

Här är tre starka anledningar till att börja sticka:

  • Dina händer arbetar och du känner att du sysselsätter dig även om du bara sitter ner och tar det lugnt.
  • Din hjärna arbetar och fokuserar på din stickning, samtidigt som den slappnar av och kan hantera och leta lösningar på de problem du har.
  • Du kan få ett tydligt mål. Inom si och så många dagar ska jag ha klar den här mössan. Det gör att du får någonting annat att fokusera på även när du inte stickar.

Känner du dig fortfarande osäker på det faktum att stickning kan ge dig ett inre lugn är det okej. Allt du behöver göra är att testa för att bli motbevisad. Men det är klart, alla är inte lika, och kanske är inte det här någonting för dig. Då bör du ändå försöka hitta någonting som ger dig ett lugn, så att du inte försvinner in i ångesten och stressen. Att göra medvetna val för att må bra är av största vikt, och i en tid som denna kanske viktigare än någonsin.